Заради продължаващите наводнения и броя на пострадалите от наводненията граждани в Габрово, Враниловци, Мизия, Бяла Слатина, Своге и други населени места, е активирана нова кодова дума на Единния дарителски номер - DMS ZAEDNO.

Това реши на заседание Общественият съвет за изразходване на средствата, събрани от DMS VARNA.

DMS VARNA ще продължи да бъде активен, а събраните досега в него средства остават за първите три пострадали района, за които са дарени – Варна, Добрич и Велико Търново, съобщават още от съвета.

Закупените в началото на лятото материали за помощ на доброволците – кофи, колички, ботуши и други, ще бъдат пренасочени към пострадалите в последните дни райони.

Пострадалите в гр. Добрич ще получат финансова помощ от събраните дарителски средства за преодоляване на щетите от наводненията – 450 хиляди лева. Те ще бъдат разпределени според степента на щетите, отразени в приетите от общинската администрация критерии и използвани и от дарителската акция на БЧК.

Семействата, останали без покрив, както и тези, чиито домове подлежат на събаряне, ще получат по 2500 лева от събраните от дарители средства.

Семействата, чиито домове са с над 50 на сто разрушена застроена площ, ще получат по 1500 лева.

Средствата ще бъдат преведени по банков път. Останалите засегнати от наводнението домакинства в Добрич, чиито нужди са свързани с нови домакински уреди и мебели, ще са с приоритет при получаване на материални дарения.

Оценката на щетите от наводненията във Варна продължава. След като обобщаване на информация от администрацията на община Варна и доброволци на кампанията, ще се вземе решение и за разпределението на дарителските средства за пострадалите там, съобщават от съвета.

Дарения се приемат и по банкова сметка:

Фондация „Помощ за благотворителността в България“
IBAN: BG50UNCR70001520942389
BIC: UNCRBGSF
Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
Име: (ФПББ)
Основание: наводнение 2014