Влошаването на здравословното състояние може да се дължи на редица фактори между които са стрес, нездравословно хранене, намалена физическа активност и пороци като тютюнопушене и честа консумация на алкохол. Как пороците, от които е толкова трудно да се откаже човек, могат да повлияят негативно върху неговата сексуална функция, здраве и репродуктивна способност? Вижте кои са най-честите вреди, които тютюнопушенето нанася върху сексуалното здраве.

За дамите, които пушат, вероятността да забременеят намалява в сравнение с останалите, които не са пушачи. Специалисти от American Society of Reproductive Medicine отбелязват, че тютюнопушенето ускорява загубата на яйцеклетки, което води до безплодие. Учените споделят, че компонентите на цигарения дим пречат на способността на яйчниците да произвеждат естроген и това би могло да доведе до отделянето на повече яйцеклетки с генетични аномалии.

Пушенето влошава качеството на спермата. Мъжете пушачи имат по-малко на брой сперматозоиди. Освен това нарушеното качество на семенна течност се изразява в сперматозоиди, които са по-бавни или такива с аномалии.
При мъжете пушачи рискът от проблеми с ерекцията е по-голям. Тютюнопушенето може да се окаже причина за нарушения приток на кръв, който е от съществено значение за поддържането на ерекцията. Редица проучвания показват, че непушачите стигат много по-бързо до ерекция и тя е по-продължителна, отколкото при пушачите.