Медиите, които показват само колониални държави, причинили ходенето на Волен Сидеров и депутати от "Атака“ до плажовете на Хвана. Това стана ясно от думите на народния представител Илиян Тодоров в сряда пред бТВ. По този начин той обясни воаяжа на него и колегите му до Куба, докато Народното събрание приемаше Закона за държавния бюджет.

"Българските медии показват само колониални държави като САЩ и Израел, затова ние като антиколониална партия сме длъжни да изследваме другите държави като Куба“, обясни депутатът от "Атака“. Именно по този начин той представи изтеклите в медиите снимки на лидера на националистическата формация Волен Сидеров, който плажува в Хавана, заобиколен от негови колеги.

Следващите неколониални дестинации - Китай, Русия, Венецуела и Сирия

За да не бъде голословен Тодоров уточни, че националистите ще предприемат подобни пътувания и до други неколониални държави като Китай, Русия, Венецуела и Сирия.

Народният представител направи опит да си спомни кои градове са били посетени от "делегацията на Атака“ и колко дълго националистите са изследвали "аниколониализма“. Депутатът не посочи нито едно различно място извън Хавана. Липсата на спомени той обясни така: "Не съм бил там, а всъщност преди не съм бил там, затова не съм запомнил".

Финансирането на екскурзията до екзотичната дестинация е станало с лични средства. Тодоров заяви, че неговият престой бил 2500 лв. "собствени пари“.

Под "изследване на корените на колониализма”  депутатът разбира той и неговите колеги "да разберат за здравната и социалната система на страната“, както и да се срещнат с депутата Йоанда Ферер. Инициативата пък е била осъществена със съдействието на посланика на Куба в България Тересита Капоти.

Продължителността на "проучвателната мисия” на партията е била "няколко дни” считано, до вторник, когато самият Тодоров се е върнал.

На настойчивите въпроси на водещите на бТВ конкретно колко дълго националистите са пребивавали в Куба, народният представител реши да "смени темата“ и да насочи вниманието към собствеността на медиите. "Можете да проверите в регистрите колко време сме били в Куба, но кажете вие на кого е бТВ?“, попита Тодоров и заяви, че телевизията вероятно е "американска, еврейска или турска“. "Ако е турска фамилията ви Шикерова си е на мястото“, обърна се депутатът-националист към водещата Генка Шикерова. "Но ако е еврейска не е ли по-добре да си смените името на Цукърбърг?“, продължи той.

Веднага след това депутатът от "Атака” искаше на своя страна председателят на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде попитан с какви пари е пътувал до Израел на среща с Бенямин Нетаняху и с какво средства зам. –председателят Цветанов обикаля Европа в момента.

Гаджева между "Ма, какъв плаж, бе" и "Волен изглежда добре за възрастта си"

Междувременно в ефира на Нова телевизия депутатката от националистическата формация Деница Гаджева, която е родена в кубинската столица Хавана, а пътуването на партията е съвпаднало с нейния рожден ден – 6 декември, заяви че снимката на Волен Сидеров от плажа в Хавана е с лоша резолюция и не е сигурно дали е оттам. "Аз мога да ви дам снимки с добра резолюция от цяло лято по българското Черноморие“, заяви парламентаристката.

На настойчивите въпроси от водещите на Нова телевизия дали все пак Сидеров е бил на плаж, Гаджева отговори в характерен за "Атака“ стил: "Ма какъв плаж, бе? Ма, какъв плаж?“. След което депутатката заяви, че националистът "може да си позволи да ходи на плаж, защото изглежда доста добре за възрастта си“.

"Да, може да си позволи плаж, защото не изглежда като тюлена Борисов, или като Искра Фидосова“, заключи Деница Гаджева. Изявата й продължи с дълъг монолог за "медийната кампания за очерняне на "Атака" и разхвърляни твърдения за срещи с кубински депутати, външния вид на Сидеров и, разбира се, колониализма, срещу който "Атака" се бори.