Дженерал Мотърс съобщи, че назначава Мери Бара за свой генерален директор. От 15 януари тя ще замени на поста Дан Акерсън и ще стане първата жена, ръководител на най-големия американски автомобилен концерн.

51-годишната Мери Бара в момента е заместник директор на отдел "Световно развитие на продуктите, покупки и снабдителна верига". "Тя беше избрана от Управителния съвет и ще стане следващият генерален директор на компанията", уточни Дженерал Мотърс в комюнике.

65-годишният Дан Акерсън беше генерален директор на концерна от септември 2010 г. и главен изпълнителен директор от 1 януари 2011 г. "Той задейства няколко месеца по-рано плана си за наследяване, тъй като съпругата му научи неотдавна, че има рак в напреднал стадий", съобщи компанията в комюнике.

Управителният съвет назначи 66-годишният Тиодор Солсо за наследник на Дан Акерсън като председател на Управителния съвет, като раздели по този начин отговорностите, падащи се до този момент на настоящия главен изпълнителен директор.

"Ще си тръгна с голямо задоволство от това, което свършихме, с голям оптимизъм за това, което очаква компанията, и с голяма гордост, че помогнах на Дженерал Мотърс да си възвърне мястото на флагман на Америка на световния автомобилен пазар", коментира Акерсън в съобщение до служителите.

За разлика от Акерсън, който дойде от инвестиционния фонд Карлайл след финансовата криза, Бара е прекарала 33 години от живота си в Дженерал Мотърс. "Тя е част от тези мъже и жени, които ръководеха възстановяването на компанията, вдъхването на нов живот на нейните продукти, а това се изрази в пускането на нови продукти, одобрени от критиката, с рекордно ниво на качество и голямо задоволство от страна на потребителите", уточнява Дженерал Мотърс в комюнике.

"Със страхотно портфолио от коли и тежкотоварни автомобили и едни от най-добрите финансови резултати в новата ни история, това е вълнуващ момент за Дженерал Мотърс", коментира Мери Бара.