Утре правителството ще гласува и.д. шефът на центъра за борба с корупцията /БОРКОР/ Елеонора Николова да бъде сменена от Бойко Великов, който беше председател на комисията за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика в 41-то НС, съобщиха от МС.

Бойко Великов е роден през 1954 г. Магистър е по българска филология и история и по психология, доктор е по психология и доцент по социална и политическа психология във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". В началото на кариерата си е преподавател в средни училища, а по-късно – и университетски преподавател. От 1994 г. до 2013 г. е народен представител в пет последователни парламента, като е бил заместник-председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към 38-ото НС, председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите към 39-ото НС, председател на Комисията за борба с корупцията към 40-ото НС.

Центърът БОРКОР беше създаден в средата на 2010 г. като специализирана административна структура с аналитични функции за изпълнение на държавната политика в областта на превенцията и противодействието на корупцията и организираната престъпност. 2012 г. Бившият кмет на Русе Елеонора Николова беше начело на БОРКОР от април 2012 година.