Нова формация, искаща обединението на всички десни партии и написването на изцяло нова Конституция, сформират бившите депутати Едвин Сугарев и Евгений Михайлов.

"Преди дни група съмишленици, по чиито рамене през годините се покатериха много от тези, които предадоха и продадоха синята надежда на милиони българи, и някои от младите хора, протестиращи повече от 160 дни, излязохме с идеята за създаване на патриотично движение "22 септември". Защото си казахме, че си струва!", гласи обявлението.

Според тях истинската причина за положението, в което се намира България днес, се корени в сегашния основен закон, "замислен на Кръглата маса и приета през 1991 година така, че без мнозинството на БКП/БСП да бъде невъзможно нейното изменение", пишат още учредителите. Те обаче подчертават, че промяна в Конституцията е възможно само чрез свикването на Велико народно събрание, което може да стане с 3/4 от гласовете на депутатите.

Затова членовете на новото движение са готови на обединение, въпреки разногласията по множество въпроси, с ГЕРБ, РЗС, Реформаторския блок и всички други десни партии, които искат нова Конституция.