Президентът Росен Плевнелиев ще представи структурата, състава и приоритетите на бъдещото служебно правителство на 5 август, вторник.

Очаква се служебен премиер да е Георги Близнашки, а негови заместници – министрите на регионалното развитие и правосъдието Екатерира Захариева и Христо Иванов.

Все още няма сигурна информация кой ще бъде финансов министър, като за поста се спряга името на Румен Порожанов, който оглавяваше Държавен фонд "Земеделие" по времето на ГЕРБ.

Начело на Министерството на външните работи ще е официалният представител на Националния демократически институт (САЩ) в Брюксел Даниел Митов. Той беше зам.-председател на ДСБ и заедно с Прошко Прошков, Христо Ангеличин и Петър Николов напуснаха ДСБ и се присъединиха към "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева.

Министерството на образованието е вероятно да бъде поверено на политолога и президентски съветник Румяна Коларова, а Министерството на културата - на бившия шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) арх. Йорданка Кандулкова. За министър на околната среда и водите е поканена Светлана Жекова, съветник в Постоянното представителство на България в ЕС.

В кабинета ще има и специален министър, който ще отговаря за провеждането на предсрочните избори.