Дали Бахамските острови щяха да съществуват, ако не бе пустинята Сахара, която се намира на около 8000 км от тях в Африка? Отговорът на този въпрос е "не", уверяват геолози от университета на Флорида. Те са на мнение, че ветрове, които духат над Африка, са пренесли прах от другата страна на Атлантическия океан, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Учените изследвали 270 проби от морското дъно край Бахамските острови.
Резултатите показали наличие на два характерни за атмосферния прах олигоелемента – желязо и манган, чиито пропорции са съвместими с тези в пясъка от Сахара.

Според учените това снабдяване на океана с желязо е позволило на цианобактериите, известни също като синьо-зелени водорасли, да се разпространят.
"Метаболизмът им се нуждае от 10 пъти по-голямо количество желязо в сравнение с другите фотосинтезиращи организми", заяви ръководителят на изследването Питър Суорт.

Цианобактериите произвеждат калциев карбонат в изобилие. Той се съдържа в екзоскелета на коралите, но също в континенталния шелф край Бахамските острови. Учените смятат, че тези острови са се сформирали вследствие натрупване на калциев карбонат, изхвърлен от цианобактерии през последните 100 милиона години.
Това е поредното доказателство, че пясък от пустинята Сахара е пренасян от вятъра.
Резултатите от изследването са публикувани в "Геолоджи" (Geology).