Охранителната фирма "Стронг-Ес", която е използвала СДВР като подизпълнител, е била собственост на хора, близки до бившия премиер Бойко Борисов и неговия вътрешен министър Цветан Цветанов. Това твърди БГНЕС, като цитира източници от МВР.

Фирмата е стояла на изхода и входа на МВР, като по този начин е източвала вътрешното ведомство. Тя е сключвала договори с гражданите и е използвала целия ресурс на полицията, като е плащала мизерни суми за патрулите.

Фирмата "Стронг-Ес" е била създадена през 2002 г. Неин управител е Владимир Цолов. Той е бил служител в отдел "Наркотици" на НСБОП, където е работил заедно със Станимир Флоров.

За Цолов има данни, че е бил свързан със Самоковеца и Георги Илиев, съобщават добре информирани източници от вътрешното ведомство.

Началник на Цолов е бил Сергей Дамянов, много близък до Бойко Борисов и Цветан Цветанов. В периода преди идването на ГЕРБ на власт Дамянов е бил изпратен като офицер за връзка в Македония. След като партията на Борисов идва на власт през лятото на 2009 г., Дамянов става шеф на Инспектората на МВР.

По-рано днес вътрешният министър Цветлин Йовчев разкри пред Би Ти Ви фрапиращи факти за това как СДВР е била използвана.

"Знаете ли, че Столична дирекция на вътрешните работи е била подизпълнител на охранителна фирма "Стронг-Ес", ако не се лъжа. Тоест, патрулите на СДВР е трябвало да реагират на сигналите на частната фирма. Според мен това не е допустимо по закон. Не само това, но и договорът е сключен за 10 години с клауза за автоматично продължаване за още 10 години. В момента сме го прекратили", каза той.