42-рото Народното събрание прие окончателно на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, с която се осигуряват допълнителни 225 млн. лева, предаде БГНЕС.

Веднага след края на дебатите и гласуването на актуализацията на НЗОК зам.-председателят на парламента Мая Манолова удари и последния звънец на 42-рото Народно събрание.

С гласовете на депутатите от "Коалиция за България" и ДПС актуализацията на бюджета на НЗОК бе приета, а тези на ГЕРБ единствено осигуриха кворум за заседанието, след което го напуснаха. В залата останаха само Менда Стоянова, Цецка Цачева и бившият здравен министър Десислава Атанасова, които се включиха в кратките дебати.

Още преди началото на дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК, която бе първа точка от дневния ред, мнозинството в зала гласува втора точка, а именно актуализацията на Държавния бюджет да отпадне. Самата актуализация на бюджета на НЗОК пък ще се случи чрез промяна в заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет, след приемането на която ще бъде записано, че въпросните 225 млн. лева ще бъдат осигурени за сметка на намаление на бюджетните взаимоотношения на централния бюджет с бюджетите на други ведомства.

Още по време на дебатите по заглавието на законопроекта думата взеха народните представители от ГЕРБ Менда Стоянова и Десислава Атанасова. Стоянова побърза да отчете, че промени в Държавния бюджет все пак се извършват, което означава, че левицата е излъгала като е твърдяла, че такива не са необходими.

Още по време на последните консултации при президента, Янаки Стоилов подчерта, че актуализацията на бюджета на НЗОК може да се извърши чрез промяна в заключителните разпоредби на Държавния бюджет, но без да се променят параметри в него. Очаквайте подробности.