40 лекари не достигат за окомплектоване на екипите в Спешна помощ-София, съобщи временно изпълняващия длъжността директор на звеното Александър Златанов по БНР.
Два месеца след заемането на поста д-р Златанов отчита, че е намалено времето при предаване на пациенти за хоспитализация, че са променени правилата за допълнително материално стимулиране, и че наличните линейки са напълно оборудвани. От нови линейки няма нужда, защото екипите недостигат. 12 души са назначени в последните 60 дни. "Седем от тях лекари, три фелдшери и медицинска сестра. Назначени са повече, отколкото са напуснали. Имаме в същото време напуснали трима шофьори, двама лекари и две сестри", уточни д-р Златанов.

На останалите медици ще се наложи да се преквалифицират допълнително, за което е сключен договор с водещи столични болници, обясни той.  Д-р Златанов разказа, че в три от линейките вече са монтирани камери, предстои още 15 да се сложат като целта е да бъдат заснети и санкционирани шофьори, които не дават предимство на спешните автомобили.  До момента няма нито един санкциониран, но има три случая, които ще бъдат предадени в КАТ.

До една година в звеното ще постъпят и първите парамедици, които ще работят под надзора на лекари, обеща д-р Златанов. Амбициите на Златанов за Спешната помощ са: "До една година тя ще се стабилизира и ще стане нормално. До три години една изключително прилична Спешна помощ, а до пет предполагам, че ще изпревари Румъния". Златанов не уточни дали ще се кандидатира за постоянен ръководител на Спешна помощ.