Повече от 27 000 руски туристи са блокирани в чужбина, съобщават от асоциацията на туристическите оператори в Русия.

"Всички туристи са в чужбина без билети за връщане", след като туроператорската компания "Лабиринт" заяви, че замразява всичките си дейности, съобщават от агенция "Тур Хелп", която помага на туристите да намерят места в различни самолетни полети.

"Лабиринт" е четвъртият руски туроператор, който фалира през последните 3 седмици. Заради конфликта в Украйна има силен спад в резервациите на руснаци, желаещи да пътуват в чужбина. Промяната в курса на рублата също води до загуби за туроператорите.

"Негативната политическа и икономическа ситуация оказа влияние на броя на резервациите", а поевтиняването на рублата повлия на покупателната способност на руснаците, се казва в изявление на "Лабиринт", в което се обясняват причините за замразяването на дейностите.

Макар че западните санкции все още не са оказали пряко влияние върху руската икономика, кризата се отрази на рублата. Руската валута отбелязва 11% спад след най-високата си стойност през септември.

"Имаме притеснения, че това ще бъде само началото и че ще има ефекта на домино", заяви Ирина Шчеголкова, говорителка на руската федерална служба по туризма.