Полковник Петровский, заместик по разузнаването на командира на донецкото опълчение Игоря Стрелков разказва пред rusvesna.su подробности за последните сражения. Съобщава се още, че премиерът на ДНР Александър Бородай се е завърнал в Донецк от Москва и в 13 часа ще даде пресконференция за актуалните планове на опълченците. Информацията за завръщането на Бородай потвърждава и украинският сайт "Обозреватель".
Според полковник Петровски в редовете на опълченците продължават да прииждат доброволци. "Командирът на една от разузнавателно-диверсионните ми групи довете дази нощ от Маринка, бойци, които са служили като гранатометчици. А нашите разузнавачи го нахокаха: "Защо ги водиш, при нас вече има опашка от желаещи да стрелят по украински танкове".

Петровски разказва и за невероятен боен епизод с пленяването на украински БТР. "Близо до Шахтьорск настъпваме срещу значително превъзхождащ ни противник и дори успяхме да го обкръжим. А край Степановка наши бойци се впуснаха да преследват украински БТР и го плениха с помощта на бензинова резечка за дърва. На украинците им бяха свършили боеприпасите и се мъчеха да избягат. А нашите режеха дървете и препречваха с тях пътя на БТР-а. И като му свърши горивото го заловиха, топъл, топъл", свидетелства Петровски.

Украинският сайт "Сегодня свидетелства за друг странен епизод от войната. Ренените воиници в зоната на антитерористичната операция са измъчвани от страшни фантобни болки в части от телата, по които няма огнестрелни рани или травми.

Сергей Риженко, главен лекар на болницата "Мечников" в Днепропетровск обяснява, че един боец цяло денонощие се оплаква от силна болка в коляното, на което всъщност няма рана. "Стараем се да лекуваме фантомните болки, но това е много трудно, защото е психологическа травма. А майка му, която е до него не разбира това и силно се разстройва", пише д-р Сергей Риженко на страницата си във Фейсбук.