Общи възгледи за овладяването на вълната от нелегални имигранти в Европа споделиха министър-председателят Пламен Орешарски и гостуващият у нас вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Мартин Пецина.

Премиерът Орешарски благодари за оказаната на България финансова помощ от Чехия като посочи, че предоставена навреме тя има двоен ефект. Той подчерта необходимостта от по-цялостна концепция на Европейската комисия и на държавите-членки по отношение на миграционната политика и изрази надежда по време на предстоящото гръцко председателство да бъдат предложени работещи решения, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Нещата какво се прави с бежанците, влезли на територията на Европейския съюз, са доста неясни, но сме сигурни, че решаването на проблема не може да бъде оставяно само на държавата, в която те се намират", съгласи се министър Пецина. Той заяви, че чешкото правителство ще подкрепя мерки в тази посока, защото те ще са израз на солидарност с другите държави.

Мартин Пецина каза, че Чехия ще продължи да оказва институционална и материална подкрепа на страната ни по проблема с бежанците и информира премиера Орешарски за готовността си да изпрати още през януари екип от експерти, които да работят на място съвместно с българските специалисти.

Вицепремиерът на Чехия заяви категоричната си позиция за запазване на правото на свободно движение на хора в ЕС, както и за разширяване на шенгенското пространство. "Смятаме за несправедливо България и Румъния да са извън Шенген", каза Мартин Пецина.

Министър-председателят Пламен Орешарски посочи, че "с известно разочарование наблюдаваме реакциите на някои държави, които по-скоро решават вътрешни проблеми с позициите си". Той подчерта, че страната ни ще продължи да изгражда пълен капацитет, макар че и на сегашния етап технически е готова за членството. "По-важното е да извоюваме доверието на партньорите и ще продължим да работим в тази посока. Някои процеси в ЕС се случват бавно, в т. ч. и промяната на стереотипите", каза премиерът. Орешарски и Пецина дадоха много висока оценка на състоянието на двустранните политически и икономически отношения между двете страни и изразиха увереност, че те ще продължат да се развиват възходящо и на приятелска основа. Вицепремиерът посочи, че в разговор с него чешките инвеститори у нас са споделили, че при новото правителство в София вече не чувстват заплаха за своите инвестиции в България.