По-малко от месец имат над 1 млн. хронично болни, за да презаверят рецептурните си книжки. Ако не го направят до 31 август, няма да могат да си купуват лекарство, поемани напълно или частично от НЗОК.

Висенето на опашка се налага заради международната статистическа клас на болестите, която беше въведена миналата година. Тя изисква прекодиране на лекарствата от тризанчни в четиризначни кодове. От общо 2 300 904 българи, които имат рецептурни книжки, 1 270 503 души вече са ги презаверили, отчетоха от НЗОК.

Останалите обаче ще трябва да се редят не с часове, а дори с дни пред районните каси и пред кабинетите на личните си лекари. Сметката на касата показва, че за 1 месец са обслужени малко над 50 000 души, а сега ще трябва по толкова да минават на ден. Близо 90% от хората с рецептурни книжки са възрастни, трудно подвижни и с тежки диагнози.

Според започнати презаверяването е можело да стане и автоматично, защото диагнозите на пациентите фигурират в амбулаторните листове, на които им се предписват медикаментите.

Освен това, дори и всички болни да успеят да дочакат ред и да презаверят книжките си, пак може да останат без безплатни лекарства. Причината е, че парите в бюджета на НЗОК, предвидени за лечение на домашно лечение, ще свършат на 15 септември, когато ще е и последното плащане към аптеките. Дори политиците да спазят обещанието си и днес депутатите да гласуват допълнителни пари за касата, то те ще са перо само за болнична помощ. Така 96 млн. лв. в графа лекарства пак няма да има откъде да се вземат.