Освен от Междуведомствената комисия, която ще подпомогне гражданите, пострадали от потопа в Мизия, България очаква помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия, съобщи главен комисар Николай Николов,  директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" по БНР. Официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия.

Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително за 500 милиона лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и  региона, уточни той.

Главен комисар Николов съобщи, че водата в Мизия се отдръпва.

Вече в  две-трети от града има електроснабдяване,а нивото на водата е паднало с 50-60 см.

Местната управа е готова да пусне своите комисии да установят реално какви щети са нанесени на града, за да може ефективно да се включи и държавата по подпомагане възстановяването на града, добави той.

Екипи от дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла Слатина и Мизия, с допълнително оборудване от столицата.

По думите му засега има потвърждение само за една жертва.

Военни, Гражданска зашита, пожарникари, полиция, доброволци цяла нощ продължиха да търсят бедстващи, да помагат, да разчистват и отводняват. Жители на наводнения град обаче продължават да отказват евакуация, споделиха участници в спасителната акция.

По думите на един от спасителите и днес около 10 души остават в наводнените си жилища.

Освен полицаите, пожарникарите и служителите на Гражданска защита, днес на помощ на Мизия пристигнаха и екипи на Столичната община. По-късно от София се очакват и доброволци.

Полицейското присъствие е засилено. Районът е отцепен на 3–4 км от града.

От тази вечер охраната на домовете на евакуираните хора в Мизия ще поеме жандармерията.

„Хората се притесняват от мародерства, затова сме предприели всички мерки. Полицията беше обхванала всички входно-изходни артерии на града през нощта. Имаше направени КПП-та с патрулиращи двойки”, заяви Иван Кирилов, директор на ОДМВР - Враца по Нова телевизия.

Жители на Мизия споделиха , че депутатът Корнелия Нинова е отправила призив дигите покрай река Скът, която наводни града, да бъдат взривени по-рано, за да може водата да се оттече по-бързо. Появиха се твърдения, че взривяването е закъсняло.

Народният представител от левицата се оказа единственият български политик в Мизия в най-тежките часове на бедствието. Тази сутрин Нинова отбеляза, че се злоупотребява с информацията за отказ дигите да бъдат скъсани.

Нинова обясни, че кметът на Мизия й се е обадил, докато е била на Бузлуджа и веднага заминала за там, за да успее да влезе в града, преди той да бъде залят и изолиран. По пътя позвънила на земеделския министър Димитър Греков и на премиера Пламен Орешарски за разрешение за взривяването на дигата. Получила го още преди да стигне до бедстващия град.

Към 18:30 часа, когато Нинова пристигнала при дигата, собственикът на земеделските земи вече копаел със собствената си фадрома. Към 19:00 часа вече имало пробив и водата започнала да се изтича. През нощта обаче нивото се покачило и направеният пробив не помогнал много и градът вече бил наводнен.

„Най-страшното беше грохотът от падащи къщи и писъци на хора. Беше тъмно, нямаше ток”, разказва Корнелия Нинова за трагичната нощ. „Видях хора, които при очевидна заплаха за живота си, отказват да напуснат дома си”, добави депутатът от Коалиция за България.

Нинова не потвърди мнението, че водата не може да е само от дъждовете, а е имало изпускане на язовири, като припомни, че областният управител и представители на „Напоителни системи” са отрекли тази версия.