Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов е песимист по отношение на идеята за изграждането на голям хипермаркет, в който да има само български стоки. Според него подобен магазин бързо би фалирал, а и неговото създаване е “съмнително”, тъй като едва 25% от храните, произведени у нас, са направени изцяло само от български суровини, заяви той пред БНТ.

Припомняме, че идеята за създаването на подобен магазин бе представена в края на ноември от икономическия министър Драгомир Стойнев. Тогава той увери, че държавата ще даде подкрепата си за изграждането на такъв хипермаркет, който да служи за "витрина на българските производители".

“Такива магазини вероятно ще фалират. Българското селско стопанство е зле - то беше разбито през годините. Онова селско стопанство, което имаше преди години, вече не може да се върне”, категоричен бе той и допълни, че у нас би било трудно да се създадат дори малки магазини, в които да има само български продукти.

Моллов обясни, че все по-често установява, при проверки на границата, че наши търговци и производители изкупуват суровини от чужбина и то с много лошо качество или с почти изтекъл срок на годност. Същевременно суровините се изгубват в крайния продукт след преработката и трудно попадат под контрола на инспекторите от БАБХ, смята той.

Във връзка с така наречения “черен списък” на фирми със системни нарушения по законодателството на храните, Моллов бе категоричен, че той би имал морална санкция за всички нелоялни компании. “Ако се обявят системни нарушители, това ще има морална санкция за тях, която ще бъде много по-силна от каквито и да е било глоби”, допълни той.

Ръководителят на БАБХ коментира и Българския държавен стандарт (БДС) на храните. Според него въвеждането му е създало “едно свръхочакване” от страна на потребителите. Моллов нарече стандартите “една от най-големите заблуди, които агенцията успя да даде на хората”, и посочи, че те не са инструмент.

Целта на тези стандарти е да покрият колкото се може повече производители във всеки отделен сектор и да въведат минимални граници за качество. “Има водещи фирми, които нямат БДС, но са истински качествени”, допълни той.

А по отношение на предстоящите празници, Моллов заяви, че са организирани мобилни екипи, които в продължение на следващите 30 дни ще правят ежечасни проверки.

“Рискът по време на празници е по-голям и затова ние въведохме дежурство в продължение на 30 дни по 24 часа. Ефективността на агенцията обаче не би била достатъчна без гражданско съдействие. Имаме 2600 служители и въпреки това те са недостатъчни, за да извършват контрол. Много е важно гражданите да бъдат привлечени в тази наша дейност и по този начин работата би била по-ефективна”, обясни той.

Шефът на агенцията все пак препоръча потребителите да внимават за продукти, които са със съмнително ниска цена, тъй като вероятно ще са част от някаква търговска манипулация или са с ниско качество.