Милицията в Киев изцяло премахна барикадите на десетките протестиращи граждани, като започна да разпръсква хората, разчиствайки улиците „Банковая" и „Лутеранская". Имало е провокации от страна на протестиращите, в резултат на което органите на реда са изтласкали с щитове демонстрантите, предават световните медии.

По време на премахването на барикадите са пострадали най-малко 10 души. Според обществената телевизия броят на ранените при щурма на органите на реда е 15 души.

При възникналите сблъсъци по време на акцията на силите „Беркут" хора са получили наранявания от запалените на улиците огньове. Има пострадали и сред служителите на силите на реда. Един войник от вътрешни войски е изгубил временно съзнание вследствие на вдишване на газ. Освен това служител на спецчастите „Беркут" също е ранен. Въпреки това, нито един от ранените не е приет в болница.

Междувременно, през нощта в медиите бе разпространена информация, че милицията бие хора и събира палатките на протестиращите, барикадирали улиците „Грушевский и Крипосний". Информацията бе предоставена от депутата Андрей Шевченко.

Друга информация твърди, че някои от протестиращите са получили sms-и с текст: Обградени сте, нямате шанс.

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на Европейския съюз (ЕС) Катрин Аштън днес ще пристигне в Киев, където ще преговаря с президента на Украйна Виктор Янукович.

В моента близо 15 автобуса със служители на украинските украинските сили за сигурност се движат към Киев, предаде УНИАН.

Автобусите са се насочили към украинската столица след преодоляване на блокада на протестиращи. Близо 300 служители на органите на реда са участвали в разпръскване на демонстрантите, които са препречили пътя на автобусите на територията на военновъздушното училище край Киев.