И Отец Иван от Нови хан, който е дал подслон на над 220 души в църковния имот в Нови хан – легендарен пример за съпричастност и доброта, е в наводнената Мизия. Той предлага подслон в приюта си на пострадалите.

Отецът също предполага, че е възможно причината за пороя да е скъсана язовирна стена. Според него потопът в Мизия и в други части на България по различно време тази година е божие наказание. Защо ни наказва Бог отче, питаме го. "Защото нещо куца във вярата ни", казва той и продължава: "Нещо става с нас, не се понасяме един с друг. Със съседите си не можем да си говорим, а си съскаме. Много злоба е натрупана", споделя тъжно старецът с голямото сърце.

Значителни части от град Мизия остават под вода. Водният ад вече взе и първите си две жертви: мъж на 60-годишна и жена на 80-годишна възраст. Все още има неоткрити хора, които трябва да бъдат евакуирани. В града няма ток и вода. Общият брой на евакуираните достига 800 души.

В спасителните дейности участват много местни доброволци, служители на полицията и пожарната, които са подпомогнати от военнослужещи със специализирана техника.