Поредно извънредно заседание на Народното събрание ще се проведе днес, предаде репортер на БГНЕС.

В дневния ред на депутатите е предвидено обсъждане за втори път на президентското вето върху Закона за чужденците. Народните представители трябва да обсъдят и промените в Закона за здравното осигуряване и в социално-осигурителния кодекс, както и измененията в Закона за рибарството и аквакултурите.

Промените в структурата на НЗОК, заложени в Закона за здравното осигуряване, са внесени от депутата от Коалиция за България Емил Райнов. Законопроектът предвижда промени в системата на органите на управление на касата - вместо двустепенната система от Надзорен съвет и управител, касата ще се управлява от Събрание на представителите, Контролен съвет, Управителен съвет и директор. Заложено е и разширяване на обхвата на видовете изпълнители на медицинска помощ с цел избягване отчитане на дейност, която не е извършена.

В мотивите на държавния глава за връщането на Закона за чужденците в България, приет на 24 октомври 2013 г., се казва, че с приетия закон се променял и Законът за българското гражданство. В мотивите си държавният глава заяви, че с промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в Република България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство. Една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ лицето ще може да стане български гражданин при облекчени условия, като увеличи инвестицията до 2 млн. лева. Слабостите на законодателството относно придобиване на статут на постоянно пребиваващ чужденец се пренасят и по отношение на облекченото придобиване на българско гражданство.

Според държавния глава, преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи.

Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 16.00 часа. След него е предвидено първо заседание на Временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около сделката за продажбата на летище "Божурище" през 2005 г., както и процедурата по обявяване на летището за паметник на културата през 2008 г. и 2010 г.