Днес нацията на Република Южна Африка и светът се прощават с най великия син на Африка и най-харизматичния политик на нашето време, носителя на Нобелова награда за мир Нелсън Ролихлахва Мандела. Мадиба, както народът му нарича Мандела, в 95-годишния си житейски път измина дистанцията от политически противник на апартейда и затворник за 27 години до президент обединител на бялото малцинство и чернокожото мнозинство на най-мощната икономически и най-влиятелната политически държава на африканския континент.
Десетки лидери, някои от които иначе трудно биха застанали един до друг, ще отдадат почит на един от най-големите борци за мир през последните десетилетия. На футболния стадион в Йоханесбург се очаква да бъдат президентът на САЩ Обама и ръководителят на Куба Раул Кастро, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и президентът на Зимбабве Роберт Мугабе. Президентът на Иран Хасан Рохани също ще бъде там, което дава повод за догадки, че двамата с Обама може би ще се срещнат за първи път.
На събитието ще присъстват още президентите на Намибия и Индия, както и вицепрезидентът на Китай, както и председателят на ЕС Жозе Мануел Дурау Барозу, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, британският премиер Дейвид Камерън, германският президент Йоахим Гаук, холандският крал Вилем Александър, испанският престолонаследник принц Филип, бразилският президент Дилма Русеф, председателят на Държавния съвет на Куба Раул Кастро и много други известни политици и държавници.
Видни борци на борбата срещу апартейда като Питър Гейбриъл и Боно също се очаква да присъстват на церемонията за отдаване на почит към личността и делото на великия син на Африка и човечеството.
Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума ще произнесе реч, в която ще благодари на участващите в церемонията политици и държавници.
Заупокойната панихида ще бъде отслужена от архиепископ Дезмънд Туту, близък приятел и съмишленик на Мандела. 95 000 сънародници на Мандела ще се стекат днес на стадиона. След това тялото на Мандела ще бъде изложено за поклонение в сградата "Юниън билдингс" в Претория, където през 1994 г. положи клетва като президент. Мандела ще бъде погребан на 15 декември, в неделя, в родното му село Куну в провинция Западен Кейп с център големия пристанищен град Кейптаун.
Церемонията днес ще бъде излъчена едновременно и в реално време на големи екрани на още три стадиона в страната, където ще се съберат неуспелите да намерят място на стадиона в Совето. Освен това на десетки екрани на различни места в голямата по територия африканска страна милиони чернокожи и бели сънародници на Мадиба ще могат да съпреживеят вълнуващото последно сбогом с техния лидер.
Възпоменателната церемония в Йоханесбург ще бъде излъчена на живо и по БНТ1 от 11 часа.
Вчера Южноафриканският парламент почете Нелсън Мандела със специално заседание. В речта си , вицепрезидентът Мотланте отбеляза колко голямо е влиянието на бореца срещу апартейда и бивш държавен глава в Република Южна Африка и по света."Мандела принадлежи на цялото човечество", подчерта той.
В деня, в който светът изпраща бореца са свобода и нобелов лауреат за мир Нелсън Мандела, на церемония в Осло ще бъде връчена Нобеловата награда за мир за тази година на Организацията за забрана на химическите оръжия, която в момента изпълнява важната задача по унищожаването на сирийските химически оръжия.