Най-бедните работещи, чието месечно възнаграждение е в размер на минималната заплата (340 лв. догодина), ще получават обратно платения през 2014-а данък върху нея под формата на облекчение, но през 2015 г. Това решиха окончателно депутатите, които след пет дни дебати одобриха окончателно държавния бюджет за догодина. Бедните ще получат обратно 350-360 лв., след като подадат годишната си данъчна декларация през 2015 г.

За да могат да се възползват от облекчението, хората, които работят на минимална заплата, но получават малко над 340 лв. заради прослужено време, също ще бъдат включени в обхвата на бонуса, решиха още депутатите. Отстъпката ще може да се ползва само за доходи от трудов договор, не и за получени на друго основание - например граждански договор, хонорари, наем и т.н.

От ГЕРБ коментираха, че целите на мярката са политически и тя не изпълнява първоначалното обещание за необлагаем минимум. Имало опасност и за разрастване на сивия сектор на пазара на труда. “Бедните ще си останат бедни и през 2014 г.”, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ. Янаки Стоилов обаче защити мярката, от която по думите му ще се възползват около 480 000 души.

Депутатите приеха още печалбата и приходите от продажбата или отдаването под наем на имоти на държавни и общински болници да остават в лечебните заведения.