Нова схема за кражба на имоти на възрастни хора без наследници, починали в болниците, изскочи от дело за присвояване на вещи от умряла в "Пирогов" българка с македонски корени.

Издъхналата Тинка Душкова нямала семейство у нас, но докато пристигнат по-далечните роднини от Македония, имотен измамник опитал да заграби от нея апартамент в кв. "Люлин", имоти в Благоевградско, в Гърция и Македония, както и банкова сметка със 70 хил. лв., разказват близките на починалата, които ще дават показания в съдебната зала през февруари 2014 г.

За да открадне с измама имуществото на Тинка, мошеникът Георги Стефанов се свързал със санитарката в "Пирогов" Пенка Николова и я пратил да вземе документи и ценности на мъртвата от болницата, като се представи за далечна роднина. В "Пирогов" не поискали на Николова документ за наследник, а

само срещу лична карта дали на Пенка
златни накити, пари, ключове


от апартамент и лични документи на починалата. В същото време приятелка и съседка на жената случайно разбрала за злоупотребата и успяла да реагира бързо като "вдига на крак" "Пирогов" и хванала измамниците неподготвени.

Така под заплаха от арест те върнали личната карта, като я подхвърлили пред бариера на болницата и се предотвратила кражбата на апартамента . За да не се самонастани някой в жилището в блок 722 на кв. "Люлин", съседи и полиция разбиват ключалката, защото мошениците не връщат ключовете от жилището. Златните ценности на Тинка са подменени и върнати много по-късно в полицията чак когато е заведено дело.

В момента в Софийския районен съд подсъдима за незаконно взетите вещи в края на 2008 година е само санитарката Пенка Николова, а измамникът Георги Стефанов, който щял да открадне имоти за около 1/4 милион лева, е само свидетел по делото.

Разследване на "24 часа" показа, че за последните 15 г. завършилият основно образование мъж е направил над 40 сделки с имоти в столицата, разследван е за 10 имотни афери, но въпреки това не е бил привлечен като обвиняем и не е разследван за аферата в "Пирогов.

"Убедена съм, че по тази схема има
десетки обрани след смъртта им


възрастни хора без роднини, които са починали в болниците, но не е имало кой да се поинтересува какво се случва с имотите и делата им. Най-лошото е, че тези измами с мъртви хора стават явно с участието на служители в различните болници. В случая с Тинка аз отидох веднага в "Пирогов" и изрично предупредих работещите там в никакъв случай да не дават документи и вещи на някого.

Обясних им, че ще се свържа с роднините в Македония. И представете си, въпреки това няма и 24 часа по-късно всички ценности на Тинка, включително и ключовете от дома , бяха в ръцете на бандитите", разказва Иванка Кунева, която е експерт в софийската здравна каса и е свидетел по делото.

Тя е жената, благодарение на която в този случай измамата е предотвратена.
Зам.-директорът на “Пирогов” д-р Стоян Сопотенски обясни, че при тях това е единственият регистриран подобен случай, за който е имало и разследване. Близки на Душкова и полицаи обаче разказват, че тези измами по болниците са много, но често изобщо не се разбира за тях, защото няма роднини на починалите, които да подадат сигнал, че е извършено престъпление. По данни на МВР в момента измамите с имоти на починали без наследници се правели най-много, защото останалите възможности били спрени. Данни за такива хора се събирали от болници, социални служби и морги.

Всеки месец в най-скъпите части на София и големите градове има по 5-6 подобни случая на имотни измами, като за някой от присвоените имоти се разбира години по-късно, сочат още данни на МВР. От всяка сделка с подобно жилище или терен се

прибират между 100 хил. лева
и половин милион 


Годишно оборотът на няколко от най-силните банди в този сектор е между 1 и 2 млн. лева, изчисляват експерти от МВР. Най-големият проблем е, че никой не обръща внимание на тези случаи и не се вземат мерки, подчертават експерти.
От МВР смятат, че ако се направи регистър в общините на починалите граждани без наследници, полицаите ще могат да проверяват в кои случаи има измами.

Тарторът сключил 40 сделки с топимоти

Разследване на “24 часа” установи, че измамникът Георги Стефанов, който организирал схемата за кражба на имотите на Тинка Душкова, е учил само до 8-и клас но е истински “топимотен предприемач”. Според данните в Имотния регистър за последните 15 години 60-годишният Георги е направил над 40 сделки с имоти в столицата, сред които апартаменти в центъра на града, терени в най-скъпите райони на столицата и много жилища в кв. “Люлин”.

На запитване на “24 часа” за същия “бизнесмен” от СДВР отговориха, че той е разследван в последните 10 г. по 10 различни имотни афери, но не били събрани доказателства. Проверка на вестника откри, че по един от случаите на “кражба” на два имота още през 2000 г. Стефанов все пак е получил присъда от 5 г. затвор през декември 2011 г.

Перлата в короната от сделки на измамника са апартамент на ул. “Оборище 1А” и терен в район “Витоша” близо до Киноцентъра. Тези два имота Стефанов заедно със съучастника си Траян Йорданов успява да открадне от двама психично болни пенсионери. 11 години след прехвърлянето на двата топимота, оценявани на над 300 хиляди лева, Стефанов и Йорданов са осъдени само за измамата със земята до Киноцентъра.

Щом бил осъден обаче Георги се скрил и се наложило да бъде обявен за общодържавно издирване. М.г. той е арестуван и отведен в софийския затвор. Юристи изчисляват обаче, че най-много след 3 г и половина Стефанов отново ще е на свобода и ще продължи да мами, както и да харчи спечеленото от десетките имотни сделки.

Чиновници в болници и общини “продават” данни на покойници

От МВР подозират, че както в случая в “Пирогов”, така и в десетки други имотни измами в последните години информацията за покойници без наследници се дава срещу заплащане или процент от различни чиновници.

“Най-често данните се “продават” от служители в болници, в общинските служби ЕСГРАО, и клиниките, където лежат безнадеждно болни с оноклогични заболявания или претърпели тежки мозъчни или сърдени удари, за които е въпрос на време, кога ще си отидат. Тези хора споделят с медицински сестри, санитари, че нямат никого, разказват какво притежават и е въпрос на морал дали тази информация ще се използва недобросъвестно”, обясняват още разследващи. В полицията се разследват и фрапиращи нарушения на общинари, които бавели вписването на смъртен акт.

Само в един от случаите починал столичанин без наследници е записан, че е издъхнал 3 г. след смъртта си. Забавянето се прави, защото по закон тези имоти се наследяват от общината. Ако обаче се забави вписването и имотите му се прехвърлят на трети лица, общината не получава нищо, разясняват експерти от МВР.