Преливат язовири във Врачанско, където град Мизия остана под вода. Това призна вътрешният министър в оставка Цветлин Йовчев, докато пътуваше към мястото на бедствието заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Водното бедствие в града взе жертва, десетки са падналите къщи, а стотици са под вода. Извършва се евакуация на населението на града.
"През нощта е паднало голямо количество валежи, което е направило ситуацията критична. Тя беше тежка от няколко дни. Преливат два язовира през приливниците и падналите дъждове са довели до това, че имаме стотици къщи, които са под вода и десетки къщи, които са паднали. До момента няма данни за жертви, но трябва да се уверим, че под падналите къщи няма хора", заяви Йовчев, цитиран от Агенция "Фокус".

Часове по-късно вътрешният министър в оставка заяви, че причината за наводнението в град Мизия са падналите проливни дъждове и подчерта, че няма изпускане на язовири.

По думите му водата в наводнения град започва да се оттегля бавно.

Според министъра на околната среда и водите Станислав Анастасов обаче язовирите в района на Мизия не са прелели, съобщи самият той пред Нова ТВ.
"Няма нито един прелял или дефектирал язовир, проблемът е дошъл от преливането на реката", заяви Анастасов. По думите му обаче се получава леко разминаване в информацията. "Водата е дошла от повишеното ниво на река Огоста, за което сме предупредили още в петък", увери Атанасов.
Според екоминистъра местните власти са подценили съобщението за бедствието.

По-рано жители на града заявиха, че има четири язовира, които заплашват града. Според тях имало и слухове, че някои от язовирите ще бъдат изпускани.
Изпълнителният директор на "Напоителни системи" Димитър Методиев заяви пред Агенция "Фокус", че дружеството няма съоръжения, които да са извън строя: "Лошото е, че други хора ръководят, а ние помагаме с каквото можем. Проблемът е, че ние не можем да взимаме решения. В самия град не можем да направим нищо, защото чакаме разпореждане от кмета".

"Притесняваме се какво ще заварим под руините на срутените от наводнението сгради след оттеглянето на водите", заяви главен комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Междувременно Цветлин Йовчев обяви добро взаимодействие с местните власти:
"Трябва да кажа, че екипите на "Гражданска защита" и полицията извършиха чудеса от храброст вечерта, за да евакуират хората – над 500 души са евакуирани през нощта и този процес продължава. От вчера хората са били предупредени. Екипи на полицията и "Гражданска защита" са минали по къщите, дори са им издадени писмени заповеди, с които им е разпоредено да напуснат, тъй като има опасност. Но въпреки това, има хора, които са останали на място".
Министърът в оставка допълни, че за момента не се очаква влошаване на обстановката, но въпреки това тя остава тежка.