Асоциацията на лосанджелиските кинокритици обяви за най-добри филми на 2013 г. космическия трилър "Гравитация" и футуристичната романтична история "Тя е глас" в поредната наградна церемония по пътя към "Оскар"-ите, предаде Ройтерс.
Освен в топ категорията за най-добър филм, филмовите критици от Лос Анджелис поделиха отличията и в категориите за най-добра актриса и най-добър актьор в поддържаща роля.
Призът за най-добър режисьор бе присъден на Алфонсо Куарон за "Гравитация".
Лентата спечели и отличията за операторско майсторство и монтаж. В категорията за най-добър актьор бе отличен Брус Дърн за ролята му в черно-бялата комедия "Небраска" на Александър Пейн.
Призът за най-добра актриса бе поделен между Кейт Бланшет за "Син жасмин" и французойката Адел Ексаршопулос за "Синият е най-топлият цвят".
Лентата "Синият е най-топлият цвят", отличена със "Златна палма" на кинофестивала в Кан, грабна и приза за най-добър чуждоезичен филм на лосанджелиските филмови критици.
Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля си поделят Джаред Лето за превъплъщението му в болен от СПИН транссексуален в "Клубът на купувачите от Далас" и Джеймс Франко за изпълнението му в "Купонджийки".
В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля бе отличена Люпита Нионго за "12 години в робство".
Отличието за най-добър сценарий получават режисьорът на "Преди полунощ" Ричард Линклейтър и две от звездите на филма - Итън Хоук и Жюли Делпи.
В категорията за най-добра анимация лосанджелиските кинокритици отличиха "Мечко-Миш", а за най-добър документален филм - канадската продукция "Историите, които разказваме".
По-рано в неделя Дружеството на бостънските кинокритици и Организацията на нюйоркските кинокритици в интернет присъдиха наградите си за най-добър филм на "12 години в робство" - победителя на кинофестивала в Торонто и един от фаворитите в надпреварата за "Оскар".