В Мизия не вярват, че само две са жертвите на пороя. Сред хората от града се говори за повече.

Водната стихия не пожали град Мизия. Стотици хора са евакуирани, а десетки къщи са срутени. Водният ад вече взе и първите си две жертви: възрастен мъж и жена. Все още има неоткрити хора, които трябва да бъдат евакуирани. В града няма ток и вода.

Тялото на мъжа е открито в дома му. Той е бил предупреден да се евакуира, но е отказал. Най-тежка е ситуацията в западната част на града, където все още има хора.

В самото начало на град Мизия, откъм село Гложене, пътят е затворен не само за леки коли, но и за хора. Шосето е наводнено и на това място са струпани стотици бутилки минерална вода, храна и одеяла, които високопроходима техника доставя на части до бедстващите жители на града. Те буквално са обсадени от водата на една височина в града, където има блокове и парк.

Виталий Кунов от Гложене се е отзовал да помага веднага, след като научил за трагедията. Неговият брат и баща живеят в град Мизия. Те му позвънили веднага и Виталий пристигнал към 1.00 часа през нощта, но по това време водата вече била заляла шосето. Той е песимист и не вярва, че домовете на хората ще бъдат възстановени скоро. "Като се изтегли водата, тогава ще мислим", каза пред БГНЕС Виталий. Дълбоко неверие е налегнало мизийци. Според Виталий дори и държавата да отпусне пари, те ще бъдат откраднати. Това се споделя и от останалите измъчени жители на Мизия.

Още от сутринта много хора от съседните селища помагат и пренасят бутилки минерална вода, осигурени от Гражданска защита и Българския червен кръст. Нашият събеседник сподели, че хората не повярвали, че им носят вода и храна и искали да си я платят.

Очевидци разказаха, че най-малко 40 къщи са пострадали или дори сринати от водната стихия, още няма окончателна информация.

"Нямам вода и храна. Нищо нямам, дори една стотинка в джоба си", сподели през сълзи местна жителка.

Всеки помага с каквото може. Славчо от Крушевица е дошъл със собствения си трактор и от сутринта е извозил 100 души. Засега в Мизия се влиза само с високопроходима техника. Тотко е жител на Мизия и е приютил в къщата си 7 човека. Той също се съмнява в помощта на държавата. Тотко не вярва също, че и дъждът е причината за пороя, но не пожела да каже какви са съмненията му. "Няма ръководители в България, макар че капитани на кораба много", каза той.

На изхода на Мизия откъм Гложене има медицински екипи, отряди на полицията, както и много журналисти.