Напрежението в Киев ескалира, силите на реда премахнаха барикадите на опозицията и разчистиха пространството около правителствените сгради в украинската столица.

Сътрудници на правоохранителните органи обкръжиха лагера на митингуващите участници в протестните, които не оказват съпротива. Те призовават милиционерите да не изпълняват престъпни заповеди и да не бият протестиращите. На мястото присъстват няколко политици от опозиционните сили.

По-рано лидерът на партията "Свобода" Олег Тягнибок заяви, че милицията е започнала да изтласква протестиращите от улиците в правителствения квартал в Киев. В Киевското кметство, което беше окупирано от протестиращите, е дадено нареждане страничните лица да напуснат сградата. Говори се, че три станции на метрото в центъра на града са блокирани. Към централния площад Майдан се приближават автобуси и военни камиони с бойци от силите със специално предназначение

Украинската опозиция възнамерява да защитава киевския Площад на Независимостта от специалните части, заяви лидерът на парламентарната група на партията "Баткившчина" Арсений Яценюк. "Ние ще отбраняваме нашия Майдан. Вече са блокирани всички централни метростанции. Към нас са се насочили специалните части "Беркут" и обкръжават Майдана", каза той и помоли всички медии да напуснат района.

Едновременно с това Яценюк призова към спокойствие и дисциплина участниците в протестите на площада на Независимостта". "Те не са дошли да завземат Майдана, а да ни обкръжат, за да прекъснат доставките на вода и дърва", заяви той пред протестиращите.

Лидерът на партията УДАР Виталий Кличко също призова всички незабавно да дойдат на площада на Независимостта. "Управляващите се опитват психологически да ни натиснат и да ни изплащат, но хората не смятат да се прибират и ще останат. Призоваваме всички да дойдат незабавно на Майдана. Колкото повече сме тук, толкова по-бързо ще провалим плановете на властта", каза боксьорът политик.

От 21 ноември украинската столица Киев е обхваната от масови протести на привържениците на евроинтеграцията. Те са недоволни от решението на президента Виктор Янукович и неговото правителство да не подпишат договора за асоцииране с ЕС. Най-сериозни сблъсъци между демонстрантите и специалните части "Беркут" имаше на 30 ноември, когато силите на реда разтуриха т.нар. "Евромайдан". Това доведе до многохилядна демонстрация на следващия ден, която приключи с окупиране на сградата на киевското кметство и сблъсъци с милицията. Протестиращите поискаха оставката на правителството на Микола Азаров, което оцеля при вот на недоверие във Върховната Рада.