Потвърдена е втора жертва на наводнението в Мизия. Това каза главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” за Фокус.

Главен комисар Николов допълни, че нивото на водата леко е спаднало и продължават дейностите спрямо предварителната организация. „Българската армия се включи вече с един модул за издирване и спасяване”, добави той.

По думите му, всички десетима души,за които се знае, че са бедствали, са извадени на безопасно място. „Проверяват се всички къщи подред, ако има и друг, ще го евакуираме. В момента всички евакуирани се пренасочват към детската градина, която ще бъде дооборудвана за тази цел. Очакваме от кмета официално искане към министъра на вътрешните работи за съдействие по отношение на битово-санитарно оборудване”, каза още Николов.

Той заяви, че евакуацията няма да спре, докато не бъдат обиколени всички къщи и се установи със сигурност, че няма бедстващи хора и подчерта, че няма получен сигнал, за който да не са предприети мерки.

По думите му в акцията участват десетки екипи – около 300 служители на МВР както и над 100 души от армията. В акцията по евакуиране са се включили аварийни автомобили, пожарни, лодки. Главен комисар Николай Николов заяви, че нанесените от наводнението щети в Мизия са много сериозни. Той каза още, че в Бяла Слатина от вчера нивото на водата спада и обстановката върви към нормализиране, но и там нанесените щети са много и тепърва ще започне тяхното описване.