Британски специалисти са открили начин как да унижощават туморите, изтощавайки ги от глад до смърт, пише в. "Дейли експрес".

Техниката се използва при лечение на пациенти с мезотелиом - белодробен рак, причинен от излагането на азбест.
Изследователите от университета "Куин Мери" в Лондон са я тествали и върху други тумори, сред които на яйчниците, пикочния мехур, бъбреците и мозъка, и са получили обещаващи резултати без сериозни странични ефекти.
Подходът се състои в лишаването на агресивните ракови клетки от ключов за изхранването им протеин,
известен като аргинин и наричан "Ахилесова пета на туморите". Известно е, че злокачествените образувания при много видове рак разчитат на въпросния протеин за оцеляването си.
Специалистите вярват, че с помощта на този метод и в комбинация с други лекарства могат да бъдат спасени хиляди човешки животи.
"Много сме развълнувани от това откритие“, споделя д-р Питър Шлосарек – един от авторите на изследването.
"За пръв път доказваме, че този метод наистина може да помогне за контрола върху мезотелиома. Едно такова лекарство може да увеличи човешки живот, а ако се комбинира с други правилни лекарства – може и да спаси човешки живот", продължава Шлосарек.
Специалистът поясни още, че голяма част от различните видове рак се изхранват с протеина аргинин – т.е. Биха могли да бъдат "унищожени от глад".