Президентът на Украйна Виктор Янукович се съгласи на преговори с протестиращите и опозицията, които са блокирали Киев вече трета седмица заради отказът от плановете си да подпише споразумение за търговия и сътрудничество с ЕС.

Въпреки това опозицията смята, че оставката на правителството е неизбежна.

„Сигурен съм, че настоящото правителство трябва да се оттегли... Обявихме своите искания повече от веднъж и във връзка с това сме готови да разговаряме с Янукович, защото никой друг не взема решения", заяви лидерът на УДАР Виталий Кличко

Хиляди украинци продължават протестите срещу решението на кабинета да се откаже от посоката към Европейския съюз. Те се събраха отново на площад „Независимост" в Киев, обградени от тежко полицейско присъствие.

Яникоувич заяви, че Леонид Кравчук, първият президент на Украйна след разпадането на СССР, е предложил "общонационална кръгла маса", за да се намери компромис на ситуацията, в която ще участват представители на властите и опозицията, предаде "Ройтерс".

"Виктор Янукович подкрепи тази инициатива. По негово мнение подобна кръгла маса може да се превърне в платформа за взаимно разбирателство", се посочва на президентския уебсайт.

Утре Янукович ще обсъди ситуацията в страната с трима бивши украински президенти - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. Миналата седмица тримата изразиха подкрепа за масовите протести в столицата Киев и осъдиха прекомерната употреба на сила (от страна на полицията) срещу мирните демонстранти.