Не e сменен приоритетът на държавата за тунела под Шипка, както се твърди. Заедно с автомагистралите „Струма-3" и "Хемус", главните пътища София – Калотина, Монтана – Видин, той остава сред значимите обекти на оперативна програма „Транспорт" за следващия програмен период. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в понеделник в Стара Загора.

Експертите доработовали върнатата от Еврокомисията апликационна форма и в началото на идната година тя отново ще бъде внесена в Брюксел. Идейният проект вече се работи и докато не е взето друго решение от съда по оспорваната от еколози оценка за въздействие на околната среда, параметрите на тунела остават същите - 3,5 км трасе в двете посоки.

Министър Терзиева съобщи още една добра новина за старозаторци. Проектът за 4-лентовия път от областния град до отклонението за автомагистрала „Тракия" е готов. Стойността на строително-монтажните работи е около 10 млн. лв. Предстои отчуждаване на частните терени край пътя и ако има пари в бюджета, изграждането му ще започне.

Старозагорският градоначалник Живко Тодоров съобщи за разбирането на строителното министерство успоредно с канализацията на кв. „Кольо Ганчев", която се финансира със средства от оперативната програма „Регионално развитие", да бъдат сменени и тръбите на водопровода с пари от държавния бюджет.

По-рано днес Терзиева обяви в Ямбол, че ни трябват между 80 и 100 млн. лв., за да инвестираме е поддръжка на пътищата от републиканската мрежа, които свързват малките селища.