Невиждано водно бедствие заля град Мизия. Стотици хора са евакуирани, а десетки къщи са срутени. Водният ад вече взе и първата си жертва. Това е възрастен мъж.

Тялото на мъжа е открито в дома му. Той е бил предупреден да се евакуира, но е отказал.

"Един човек се е удавил. Нивото на водата остава високо. Работят спасителните екипи . На мястото пристигнаха вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Вертолетите Кугър облитат района и търсят оцелели хора, за да ги спасят", каза пред БГНЕС депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова и още веднъж добави: "Положението е тежко".

Главният комисар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че този път е свършена доста превантивна работа от гледна точка на уведомяване на населението. Тя е започнала още в петък. Жителите са уведомени от местните власти и МВР, че предстоят обилни валежи и наводнения. " За съжаление някои от жителите не са се съобразили с пожеланията. По тази причина се наложи евакуация, евакуирани са над 500 лица. Съборени са над 20 къщи, но това са преди всичко нестабилни постройки", каза Лазаров.

Той съобщи, че е струпано е огромно количество техника и служители на МВР на мястото на трагедията - 100 единици техника и над 300 служители, а също така има служители на Пожарна безопасност, два хеликоптера Кугър. "Погрижили сме се за хората на първо време. Настаняваме бедстващите лица при роднини, а също така в местна детска градина. Осигуряваме храна и вода. Постепенно ситуацията се овладява", заяви Лазаров и обеща, че са взети мерки всички хора да бъдат спасени. "За всички лица, които са бедстващи ще вземем мерки и ще ги спасим. Те не са много. Благодаря на доброволците, които са се включиха и е се раздаваха", добави той.

Кметът Виолин Крушовенски не може да намери обяснение, защо хората са отказвали да бъдат евакуирани. "За жалост имаше такива, които отказваха по необясними за мен причини", каза той и добави, че местните жители се чувстват много нещастни. "Най-малкият проблем е в почистването на коритото на реката. Обилните валежи и вливането на големи количества вода в река Скът доведе до тази невиждана трагична ситуация, която разруши много постройки", уточни Крушовенски.

Придошлата река Скът, която преминава през град Мизия, превърна района в истински воден ад. На места водата по улиците е с дълбочина няколко метра. От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си.

Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК, заяви пред БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.

Жители на града съобщиха по-рано, че има четири язовира, които заплашват града. Според тях имало и слухове, че някои от язовирите ще бъдат изпускани. Министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов заяви, че язовирите в района на Мизия не са прелели. "Няма преливащи язовири, проблемът е дошъл от преливането на реката", каза той.

В град Враца са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Приливната вълна e наводнила западния квартал на града. В някои къщи нивото на водата е към 2 метра. Спасителните екипи евакуираха през цялата нощ с лодки обитателите на наводнените домове. За бедстващите са осигурени условия в детска градина, която се намира във високите части на Мизия. Там са пренощували десетки хора, които са сигнализирали, че са наводнени. В помощ на екипите работят пожарникари и спасители от Видин, Монтана, Плевен, София, Ловеч и Враца. Врачанският областен управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място съобщи, че нивото на р. Скът засега е в застой, но ситуацията остава критична.

В Бяла Слатина и селата от община Мизия, които вчера бяха наводнени, залетите къщи, дворовете и промишлените предприятия остават под вода. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.

Обстановката в останалите области се нормализира. Вече може да се преминава по алтернативния път, който свързва Храбрино с откъснатите след проливния дъжд села в Родопската яка, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона. Пловдивското село Дедево обаче е откъснато заради пропадане на пътя. Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени.