Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи, съобщават от МВР. В засегнатите райони вече се пристъпва към възстановителни дейности и дезинфекция.

Възстановено е движението на моторни превозни средства по пътя Хайредин-Крива бара, съобщиха от пътната агенция. Допълнителни екипи от 6 областни управления на пожарната служба са насочени към Враца.

Над 500 души са евакуирани в гр. Мизия, където р. Скът заля десетки жилищни сгради. Това каза пред БНР директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Засега няма данни за човешки жертви, допълни той, но не е ясно какво ще открият спасителите в наводнените домове. От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, допълни Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи".

Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.

В град Враца са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки. Приливната вълна e наводнила западния квартал на града. В някои къщи нивото на водата е към 2 метра. Спасителните екипи евакуираха през цялата нощ с лодки обитателите на наводнените домове. За бедстващите са осигурени условия в детска градина, която се намира във високите части на Мизия. Там са пренощували десетки хора, които са сигнализирали, че са наводнени. В помощ на екипите работят пожарникари и спасители от Видин, Монтана, Плевен, София, Ловеч и Враца. Врачанският областен управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място съобщи, че нивото на р. Скът засега е в застой, но ситуацията остава критична.

В Бяла Слатина и селата от община Мизия, които вчера бяха наводнени, залетите къщи, дворовете и промишлените предприятия остават под вода. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.

Обстановката в останалите области се нормализира. Вече може да се преминава по алтернативния път, който свързва Храбрино с откъснатите след проливния дъжд села в Родопската яка. Пловдивското село Дедево обаче е откъснато заради пропадане на пътя. Щетите по инфраструктурата, селското стопанство и жилищните постройки тепърва предстои да бъдат изяснени.