Трупът на охранителя Христо Кабаиванов беше намерен преди няколко дни в местността Козлешки икилик край хасковското село Мандра, каза на пресконференция новият шеф на Областната дирекция на МВР Ангел Цанков. За жестокото убийство, оповестено вчера от БЛИЦ, си е признал 51-годишният Илия Гинев, който е задържан в следствения арест.
Мястото, където е било заровено тялото, е посочено на полицаите от самия убиец. Трупът е натикан в изкопана дупка, в която за да се помести, убиецът е удрял краката му с лопатата. Правил е опити да изгори трупа и с автомобилна гума, но не се получило.

Всъщност, според показанията на убиеца престъплението е станало на 16 октомври. Свада за жени е причината да се стигне до фаталния край. Двамата приятели ходили на битака в Димитровград с опела на убития, да гледат колите за продажба, тъй като Христо имал намерение да си купува джип. След като приключили с оглеждането, двамата се отправили към дома на убиеца в село Мандра. Там започнали разпивка и в един момент гостът започнал да обижда съпругата на домакина.

Тогава обстановката се нажежила до червено. Гостът извадил газовия си пистолет, Илия го ударил и Христо полетял назад, като ударил главата си във фонтана и останал на място. Това е версията на Илия. Христо обаче е мъртъв и няма как да оспорва казаното.

Това, което се знае с точност, е как Илия изнесъл тялото на жертвата си, закарал го в гората и се опитал да прикрие следите. След това побързал да си купи билет за Германия, където отседнал при свой познат. След като се върнал в България, веднага бил задържан. Сложили го на детектора на лъжата и така го притиснали да си признае. Така убиецът е направил пълни самопризнания и казал, че съжалява.

Утре съдът ще гледа мярката му за неотклонение „Задържане под стража”.