13 обвинителни акта срещу митнически служители от ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" са внесени в съда от прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Обвиненията са за служителите на ГКПП „Капитан Андреево" - Павел Павлов, Ангел Иванов, Никола Николов, Михаил Дяков, Петър Сюлеменчев, Михаил Бакалов, Наско Димитров, Светлин Проданов и Димитър Димитров. Те са обвинени, за това че в периода 06. 05. 2010 г. – 30. 06. 2010 г., в качеството си на длъжностни лица - митнически служители на ГКПП „Капитан Андреево", са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и да извършат своевременно митнически проверки – престъпление по чл. 301, ал. 1 НК.

Във връзка с дежурствата, които се дават, деянията са извършени на различни дати, от различни служители през посочения период, самостоятелно или в съучастие по между им. В резултат на проведеното разследване, част от материалите по първоначално образуваното досъдебно производство са били отделени и на същата дата внесени с обвинителен акт в Окръжен съд - Ямбол.

На съд са предадени Катя Скерлева, Йорданка Янев, Веселин Желев и Радослава Димова. Спрямо тях са повдигнати обвинения, за това че в периода 20. 07. 2009 г. – 05. 07. 2010 г., в качеството им на длъжностни лица – митнически служители на ГКПП „Лесово", са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба, а именно своевременно да обработят и оформят митнически декларации и придружаващи ги документи, както и своевременно да извършат митнически проверки – престъпление по чл. 301, ал. 1 НК. По отношение и на тях е установено, че деянията са извършени на различни дати, от посочения период, самостоятелно или в съучастие по между им, в зависимост от дежурствата, които са давали.