Ускоряването на плащанията на средствата от Европейския съюз и работата по Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия ще бъдат сред основните задачи пред служебния кабинет.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който в продължение на политическия диалог, провеждан от него с парламентарните политически партии и с партиите, представени в Европейския парламент, проведе консултации с представители на "България без цензура" (ББЦ) и ги запозна с приоритетите на служебното правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата Плевнелиев увери, че назначеното служебно правителство ще бъде съставено от проевропейските и надпартийни експерти, които мотивирано и прозрачно ще работят по важните за обществото теми, като здравеопазването, икономиката и сектор "Енергетика".

Основна задача пред служебното правителство е да гарантира провеждането на честни и избори. Кабинетът, назначен от държавния глава, ще излъчи също така силен сигнал в подкрепа на гражданското общество в България, допълни президентът. "Хората очакват коректност и изпълнени обещания, необходимо е отговорно отношение и повече работа", каза държавният глава по време на срещата.

Партия "България без цензура" приема аргументите на президента и категорично подкрепя актуализация на Държавния бюджет и на Бюджета на Националната здравноосигурителна каса, заяви лидерът на партията Николай Бареков. Ръководството на ББЦ даде висока оценка на заявените приоритети и задачи пред служебното правителство, които ще бъдат представени на 5 август. "Президентът е единствената легитимна институция в страната в момента", заяви Николай Бареков, според когото служебното правителство трябва да възобнови работата по забавените ключови реформи.