Турски вестник обяви, че ще съди министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган за измяна.

Правителството подаде жалба срещу либералния вестник "Тараф" миналия месец, след като вестникът разкри документи, според които турското правителство планира да унищожи силно религиозно движение. Ердоган обвини журналист от "Тараф" в публикуване на държавни документи и "измяна", заради което медията завежда контрадело.

Подобни юридически ходове засилват напрежението в Турция преди изборите догодина на фона на възобновените преговори за членство в ЕС.

Ердоган призова съдът да "си свърши работата" срещу Тараф, който е публикувал какво е казано за екшън плана на премиера да ликвидира религиозна мрежа, ръководена от влиятелния ислямски духовник Фетулла Гюлен.

Враждата между Ердоган и Тараф разкри пропуски в консервативната религиозна политика на премиера и неговата Партия на справедливостта и развитието (АКП). Спорът им беше по първите страници на турската преса, след като правителството на Ердоган направи опит да закрие мрежа от частни училища, ръководени от движението Хизмет на Фетулла Гюлен.

Наблюдатели смятат, че ходът има за цел да покаже силата на Ердоган преди местните избори през март, президентските през август и парламентарните през 2015г. Критиците виждат премиера като изключително авторитарна и провокираща разногласия фигура, особено сред секуларистите, които не са съгласни с политиката му за налагане на консервативни ислямски ценности.

Гюлен живее в САЩ от 1999г., за да избегне обвинения в заговор срещу светското управление в Турция. Духовникът остава влиятелна фигура в различни клонове на държавния апарат, включително полицията и съдебната система.

Признаците на несъгласие между Гюлен и Ердоган се появиха още през 2012г. относно ролята на турския началник на разузнаването Хакан Фиден по време на антиправителствените протести от юни.