Малкият автомобил е доста атрактивен! Широка муцуна а ла Aston Martin и огненочервен лак – новият Ford Fiesta застава на стартова позиция за този сравнителен тест. Посланието му е повече от ясно: „Искам да победя! Аз съм най-добрият сред малките коли!“. Действително ли е така? Все пак в този сегмент има какво да се види. Например също много актуалното Renault Clio. Както и Fiesta, „французинът” също се е изтупал за партито на малките автомобили. Със самоуверения ромб на решетката си и спортните си линии Renault прави много свежо и динамично впечатление. На пръв поглед „французинът” дори прилича на спортно Coupé без задни врати. Докато обаче Corsa, Fiesta и Polo се предлагат и във версии с три врати, Clio е само с пет. Дръжките на вратите са скрити в задните колони – трик, въведен през 1997 г. от Alfa при 156 и след това използван все повече. По-скоро традиционен се явява Opel Corsa.

Единствено Opel е с атмосферен двигател

Той е на пазара от 2006 г. и единствен в теста е задвижван от атмосферен агрегат. Това е сериозен недостатък, тъй като междувременно турбините са разпространени доста при бензиновите малки автомобили. Пионер сред турбомоторите с малък работен обем бе VW. Хваленият много двигател 1.4 TSI спечели седем пъти от 2006 г. отличието „Двигател на годината“. Този агрегат със 140 к.с. се предлага и за Polo. В теста участва 1,2-литровият с два вместо четири клапана на цилиндър и само 90 к.с. Така нещата стават интересни. Тъй като новият 3-цилиндров турбомотор на Ford Fiesta спечели отличието за двигател на годината в класа на малките бензинови мотори. Това сравнение ще разясни не само въпроса кой от моделите е най-добрият малък автомобил, а и въпроса за правилния брой цилиндри и техниката на двигателя. Засега можем да ви кажем: има големи разлики при разхода на гориво и пъргавината.
Обикновено този род автомобили изминават годишно между 5000 и 20 000 км – тук малкият бензинов агрегат е правилният от икономическа и екологична гледна точка. За когото Downsizing не означава само намаляване на обема на двигателя, а Clio, Corsa, Fiesta или Polo са съвсем обикновени автомобили, ще се поинтересува от оползотворяването на пространството и всекидневните качества. Тук също има съществени разлики, които винаги биват анализирани и оценявани в сравнителните тестове на AUTO BILD. Решаваща роля за крайното класиране играе и цената. При това Ford събра симпатиите за своя мото EcoBoost още преди старта. Моделът е по-изгоден от своя предшественик и в ниво на оборудване Titanium X предлага много екстри. Във версията с пет врати и система Start-Stop моделът струва от ??? лева, с което е по-евтин от конкурентите си. За Polo с ниво на оборудване Comfortline ще трябва да дадете някой лев повече, въпреки че моторът на VW развива с 10 к.с. по-малко. Поне на хартия новата Fiesta с нейния мотор чудо изглежда непобедима. Дали е така и на практика?

Corsa изглежда остаряла

Corsa D е на пазара от шест години – бихме могли да я разглеждаме като зряла или остаряла. За съжаление става въпрос за последното: преди всичко атмосферният двигател със 100 к.с. не може да се мери със своите турбо-противници. Автомобилът ускорява по-мудно, прави впечатление на напрегнат и харчи с 1,5 литра повече от Ford. Със загубата за цял резервоар бихте могли да си купите две бутилки прилично червено вино. Corsa не е убедителна и при впечатлението за качество, а блестящата твърда пластмаса изглежда малко прашасала. Окачването също има нужда от подобрение; настройката на пружините и амортисьорите е малко нехармонична. Жалко, тъй като предлаганото място, функционалността и полезният товар от половин тон на Opel са на много добро ниво. Мястото на задната седалка и в багажника е твърде щедро за автомобил с дължина 4 метра.

Управлението е твърде нечувствително

С няколко милиметра над четирите метра Renault се явява най-дългият автомобил в теста. За съжаление „французинът” не се възползва от това свое предимство. Въпреки че предлага най-големия багажник, както на предните, така и на задните седалки е малко тясно. Това Clio придава легендарното френско усещане само при управлението; то е подчертано меко и безчувствено. Затова пък окачването е леко твърдо. Неравностите на пътя и дупките се усещат осезаемо – на Renault не му отива да вози толкова стегнато и затова финишира на последно място в раздела за комфорт. Също както и във Ford, за задвижването на Clio отговаря 3-цилиндров мотор; той обаче е с по-малък обем, по-малко конски сили и значително по-малък въртящ момент. Това прави автомобила малко по-муден от останалите, а измерванията го потвърждават - Renault ускорява най-бавно от всички в теста. Все пак двигателят е икономичен – 5,8 л/100 км.

Ford предпочита формата пред функцията

Добра работа, Ford. Относно огромната паст в предницата на автомобила бихме могли да поспорим, но не и за новия 3-цилиндров двигател и успешното окачване. И двете поставят нови мащаби в класа на малките автомобили. Пъргавината и чувствителното управление поставят Fiesta на нивото на VW. Тъй като агрегатът със 100 к.с. комбинира добри динамични характеристики с нисък разход, Fiesta дори превъзхожда Polo при задвижването. Всъщност новата Fiesta е с гени на победител и е сериозна алтернатива на Polo. Това, че не успява да спечели този тест, се дължи на каросерията – Ford поставя формата пред функцията. При идентична външна дължина Fiesta предлага по-малко място и значително по-лош обзор. Задницата й изглежда претрупана. Малко объркващ е и големият брой бутони на средната конзола. Новият модел е и по-качествен. Радостта от шофирането определено е налице. 3-цилиндровият мотор е пъргав, а Fiesta се стрелка с лекота из града и по междуградските пътища. Този малък автомобил на Ford доставя истинско удоволствие.

Добър, но не и превъзходен: Polo е най-добрият всестранен талант

Щедро място, висок комфорт и солидна задвижваща техника – това е комбинация, която изстрелва Polo съвсем напред. При това моделът не показва в нито един раздел превъзходни качества. Типично за VW обаче, събира най-много точки в отделните критерии и уверено се изкачва на най-високото стъпало на почетната стълбичка. По принцип солиден автомобил, който в този тест показва малко неочаквани слабости. Така при движение по лоша пътна настилка окачването не се представя като най-комфортното – тук по-добър е Ford. 4-цилиндровият агрегат на модела от Волфсбург също губи – с 6,6 л той харчи почти с един литър повече от 3-цилиндровия мотор на Fiesta. Тук инженерите на Ford са свършили много по-добра работа в сравнение с колегите си от Волфсбург.

Въпросът за двигателите: с турбина или атмосферен?

Въпрос на време е атмосферните бензинови двигатели да изчезнат от хоризонта на малките коли. Този сравнителен тест за пореден път доказва, че агрегатите без турбини нямат шансове срещу турбомоторите. Така 3-цилиндровият двигател на Ford се отличава с добри динамични характеристики и най-ниския разход в теста (5,7 л). По същия образец е създаден и 3-цилиндровият мотор на Renault – тук също има турбина и нисък разход на гориво (5,8 литра). Със същата мощност като Clio е и Polo (90 к.с.). Моторът на VW обаче харчи повече (6,6 л). Той е с ангренажна верига и със само два клапана на цилиндър. Атмосферният двигател на Opel се проваля – със 7,2 л Corsa е с най-високия разход на гориво в теста. Нейният максимален въртящ момент е на разположение едва при 4000 оборота, а за бързо шофиране са необходими високи обороти. Това повишава разхода на гориво.

ИЗВОД

Fiesta внася свеж полъх в сегмента на малките автомобили и печели в раздела „цена -  качество”. При задвижването, благодарение на чудесния си 3-цилиндров мотор, моделът превъзхожда дори победителя в теста Polo. Не му отстъпва и при комфорта. Така Fiesta се превърна в много сериозна алтернатива на VW. Който се нуждае от повече място и по-голям багажник, по-добре да се спре на Polo. За Clio и Corsa остава ролята на статисти. Специално за Renault то е сериозна загуба -  Clio е нов модел като Fiesta.