Пушачите ще трябва да посрещнат Нова година, без да задимяват заведенията или поне на книга ще е така. Оказа се, че парламентът няма да има време да приеме промените в Закона за здравето, според които да се либерализира режима за тютюнопушене в ресторанти и барове.

Заради проточилите се дебати по бюджета за догодина тази седмица законът няма да влезе в зала, прогнозира пред в. "Преса" соцдепутатът Спас Панчев.

Шансовете това да се случи в следващите пет дни били 30%, защото макар че депутатите ще заседават в понеделник и вторник извънредно, не са оптимисти, че ще успеят да гласуват бюджета бързо.

Причината е, че ГЕРБ максимално се възползват от процедурата и бавят приемането на текстовете. "Най-вероятно ще гледаме закона за здравето на първо четене едва между 18 и 20 декември", призна Панчев.

Това означава, че второто четене ще бъде чак след празниците, тъй като Народното събрание излиза в коледна ваканция. В левицата са притеснени, че туроператорите ще им се разсърдят за поет, но неизпълнен ангажимент към тях, свързан с пушенето.

Междувременно доста кръчми вече почти са легализирали пушенето, особено след 9-10 часа вечерта.