63-годишна жена бе успешно излекувана от сърдечна аритмия с помощта на аблация с ново поколение катетри, които електрофизиолозите в Токуда Болница приложиха за първи път в България, съобщиха от болницата.

Цялата интервенция продължи само около 60 минути, заедно с всички тествания, което е значително по-бързо от рутинно провежданите процедури на катетърна аблация при ритъмни нарушения.

Жената постъпва в Токуда след като дълго време страда от нарушения в ритъма на сърцето. След няколко хоспитализиции, тя продължава да изпитва проблеми като сърцебиене и ускорен пулс, контролирани медикаментозно. В един от пристъпите, които получава, се налага използването на електрошок за възстановяване на нормалния сърдечен ритъм. Диагнозата, установена с електрокардиограма и впоследствие потвърдена от инвазивното изследване, е наличие на предсърдно трептене и предсърдно мъждене. Състоянието на пациентката се усложнява от факта, че се налага да спре един от медикаментите, поради развитието на странични ефекти. Това налага нужда от скорошно решение на проблема.

Приложената при жената катетърна аблация, представлява пропускане на специален високочестотен ток, който елиминира електропроводимостта на тъканите в зоната, отговорна за поддържането на предсърдното трептене. По този начин аритмията се отстранява завинаги. За целите на процедурата под рентгенов контрол в тялото се въвеждат специални катетри с многополюсни електроди на върховете си през бедрените вени до сърдечните кухини. Новото поколение катетри позволяват по-голяма стабилност, по-добър контрол и по-добър контакт на върха им с тъканта, което прави процедурата по-кратка и значително по-ефективна.

"При тези процедури се постига над 90% успешно дефинитивно излекуване на предсърдното трептене. А сега с помощта на новите катетри процесът става още по-ефективен и се улеснява значително. Например при този случай пропуснахме специалния ток само два пъти и това беше напълно достатъчно, за да приключим успешно процедурата за по-малко от час. Жената се чувства добре. Вероятно предстои и втори етап на лечението, в който по сходен начин ще лекуваме другия вид аритмия, който пациентката има – предсърдното мъждене." – разказа д-р Васил Трайков, началник на отделение по Инвазивна електрофизиология и кардиостимулация към Кардиологичната клиника на Токуда.

Д-р Трайков е единственият български кардиолог, сертифициран от Европейската асоциация по аритмии като инвазивен електрофизиолог и специалист в областта на кардиостимулацията. Наред с неговия опит, Токуда Болница София разполага и с всички необходими условия за лечение на ритъмни и проводни нарушения по най-съвременни стандарти с напълно оборудвана електрофизиологична лаборатория и ново поколение ангиографски апарат.