Китай забрани поднасянето на супа от акулова перка, както и менюта с лястовиче гнездо по време на официални приеми. Това е част от политиката за борба срещу корупцията и разхищенията.
Акуловата перка в действителност трябваше да изчезне от менютата за официални тържества още през 2012 г., когато Пекин планираше да забрани тази гастрономическа глезотия. Ястието е

много популярно в Китай въпреки високата си цена.

Супата от перка на акула беше станала популярна сред китайския елит, който си я позволяваше твърде често. Имайки предвид вдигането на стандарта на живот в Китай, популациите от акула в целия свят се оказаха в сериозен риск.
Търсенето на перките на акулите намаля, тъй като много хотели и луксозни ресторанти спряха да предлагат това ястие, както и други кулинарни увлечения, особено популярни сред комунистическите партийни кадри.
Такива бяха и

специалните охлюви, както и блюдото от лястовиче гнездо

Циркулярно писмо на ЦК на Китайската комунистическа партия и Държавния съвет и сега изрично забранява "поднасянето на ястия, съдържащи перки от акула, лястовичи гнезда и дивеч на официални вечери и приеми", припомня агенция Синхуа.
"Организаторите на официални или бизнес посещения трябва да поръчват храната си, като вземат предвид съответните правила за разходите. Местните домакини могат да дадат само една официална вечеря, ако това е необходимо", се казва в циркулярното писмо.

Документът забранява предлагането на

алкохол и скъпите цигари по време на официални приеми

Освен това ръководители от по-нисък ранг нямат право да наемат хотелски апартамент по време на командировка, а техните домакини
не трябва да им предлагат като подаръци в пари в брой, акции или скъпи сувенири.
Тези нови правила са предназначени, според Синхуа, да насърчат пестеливостта, както и да се противопоставят на екстравагантността и да помогнат в борбата срещу корупцията сред партийните и държавни кадри.