Филе „Елена" и Панагрюската луканка вече са част от списъка на защитени хранителни продукти в ЕС, обяви Европейската комисия.
ЕК одобри добавянето на два нови качествени селскостопански продукта от България в регистъра за защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно специфичен характер, се посочва в прессъобщението на ЕК.
„Филе Елена" e специфичен сурово-сушен деликатес от свинско филе. Произходът на наименованието идва от гр. Елена - град в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Наименованието е специфично само по себе си, защото е познато на територията на цялата страна и е придобило гражданственост, без географският регион да влияе върху качеството и характеристиките на продукта, се посочва в решението на Комисията.
Наименованието „Луканка Панагюрска" е специфично и произхожда етимологично от името на гр. Панагюрище - мястото, където за първи път е произведен продуктът. Поради широката популярност, която придобива под това наименование, той се произвежда целогодишно във всички региони на страната, като стриктно се спазват традиционните рецептура и технология, без сезонните и географските особености да влияят върху качеството и характеристиките му. Тази практика е в сила и досега при производството на „Луканка Панагюрска".
„Луканка Панагюрска" е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо (което може да се заменя с прясно биволско) и прясно свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнена в естествени или изкуствени обвивки с диаметър 50 мм. Характерен е умерено-соленият вкус с изразен аромат на подправките, посочват от ЕК.
Филе „Елена" и Панагрюска луканска ще допълнят списък от над 1200 продукта, които вече са защитени.
В списъка досега беше само един български продукт - Горнооряховският суджук. Освен двата сега одобрени продукта, има внесени заявления за още четири - българско розово масло, суджук, кайзерован врат „Тракия" и роле „Трапезица".