Пхенян официално потвърди информациите за оставката на заместник-председателя на Националния комитет на отбраната, влиятелния Джан Сон-тхе, който е чичо и ментор на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции.
Както съобщи севернокорейската агенция КЦТА, Джан Сон-тхе, който е също завеждащ организационния отдел на ЦК на Корейската трудова партия, е освободен от всички заемани постове и е лишен от войнски звания във връзка с извършени от него "престъпни действия".
Решението било взето вчера на среща на партийното ръководство.
Джан и неговите последователи извършиха немислими престъпления, нанасяйки огромни вреди на нашата партия и на революцията,
се изтъква в декларация на комунистическата партия, разпространена от КЦТА.
Това съобщение потвърждава информацията на южнокорейското разузнаване от 3 декември, че 67-годишният "сив кардинал" е бил уволнен.
Според разузнаването двама негови приближени били екзекутирани.
Партийното ръководство "елиминира Джан и пристъпи към чистка на неговата група, защото повече не можеше да наблюдава действията му без да реагира", се посочва в декларацията.
Чичото на Ким Чен-ун е описан като "корумпирана личност", "женкар" и "наркоман",
който "се преструвал, че подкрепя партията и лидера, но всъщност "играел двойна игра зад кулисите".
Джан Сон-тхе е съпруг на сестрата на бившия севернокорейски лидер Ким Чен-ир и в продължение на десетилетия бе един от най-важните хора в държавното управление на Северна Корея, ръководено от три поколения на рода Ким (дядо, баща и син) от края на Втората световна война.
Той е наставлявал племенника си в първите му стъпки начело на държавата, припомня Франс прес.
Падането на Джан от власт е поредната и най-значима от поредицата персонални промени, които Ким Чен-ун извършва в явно усилие да укрепи властта си, отбелязва Асошиейтед прес.