Апокалиптичните прогнози за кански студове и преспи до кръста на Коледа продължават да издишат. Новите данни сочат, че евентуалните най-ниски температури ще са в средата на тази седмица, а след това ще настъпи продължително затопляне. Ще станем свидетели на шокираща температурна амплитуда в рамките само на две седмици.
От днес започва сравнително седмица с резки температурни обрати, вятър и слаб снеговалеж. През следващата седмица обаче ще ни радват почти пролетни температури - от 12 до 17 градуса, съобщава метеорологът от TV-МЕТ Петър Янков.
След последните хладни и ветровити дни още утре над цялата страна ще настъпи затопляне. Температурите ще са положителни, като максималните ще се движат между 7 и 11 градуса. Само 24 часа по-късно ще настъпи обрат и рязко ще застудее, сочат последните данни на експертите. Живакът ще падне рязко и температурите ще се движат между минус 5 и 0 градуса.
В сряда вятърът ще отслабне, а температурите в цяла България ще са между минус 8 и минус 3 градуса. Морето ще е бурно и това вероятно ще доведе до затварянето на всички пристанища по нашето Черноморие.
Още през уикенда времето ще започне постепенно да се оправя. От 14 декември и чак до преди Коледа ще ни радват почти пролетни температури които в немалко райони ще са между плюс 12-17 градуса.
Причината за 26-градусовата амплитуда е атлантическото течение, което в момена е обхванало Западна Европа. В руските метеосайтове, където се отделя голямо внимание на времето в България като една от основните туристически дестинации, прогнозите като правило са за две седмици напред. Това е така, защото средната продължителност на туристическите пътувания на руснаците е между 10 и 14 дни.