Една от задачите в теста на математическия турнира “Иван Салабашев” предизвика разгорещени спорове в социалните мрежи за това дали децата от втори и трети клас трябва да бъдат обременявани с политика. “Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?”, гласи условието на задачата.
“Това ли е моделът, който ще залагаме в мисленето на нашите деца? Тъжно и нечестно бъдеще ги чака, ако още от сега приемат тези явления за нещо нормално в нашата родина”, коментира Албена Тодорова в рубриката “Моята новина на Нова телевизия.
Водещите на “Здравей, България” Анни Цолова и Виктор Николаев подложиха тази сутрин председатея на журито на турнира “Иван Салабашев” Емил Колев на разпит по телефона.

“Тестът е за нашите ученици, а не за техните родители и трябва да се следи внимателно как децата са приели тази задача. Аз си направих труда да се поинтересувам в Интернет и да питам познати, и моите деца, които са във втори и трети клас, как възприемат условието на една такава задача. Нито един от учениците не обърна внимание, че става въпрос за митинг, а всички се развеселиха от това, че там се споменава за кебапчета”, каза Колев.

Съставителят на задачите Ивайло Кортезов е математик с изключително тънко чувство за хумор. Благодарение на него и на няколко други преподаватели, деца от цяла България ходят на математически лагери, заяви шефът на журито на турнира “Иван Салабашев”.
“Децата боготворят Кортезов. Те така се развеселиха със задачата, че тя се реши. Може би това е целял авторът, да разпусне напрежението”, каза още Емил Колев.