Разрушителното земетресение на 11 март 2011 г. в Япония е оставило истински „белег” в гравитационното поле на планетата. До този извод стигнаха учени от Европейската космическа агенция, които изучиха последните данни, получени от специализирания спътник GOCE, предаде ИТАР-ТАСС.
Космическият апарат, който през ноември завърши своята четиригодишна мисия в орбита, е използвал чувствителни уреди за изучаване на земната гравитация. С тяхна помощ спътникът състави подробни карти на океанските течения, а също така на вулканичната и сеизмична активност.

Всички тези явления внасят ясно забележими промени в гравитационното поле на Земята. Европейските учени отбелязват, че гигантското изместване в полето, което е възникнало в района на Японските острови след трагичните събития от 2011 г., е най-мащабното от тези, които бяха наблюдавани с помощта на GOCE.

При това гравитационният „белег” продължава да съществува и досега – в продължение вече на две години и половина след земетресението. На гравитационната карта на Земята, съставена на базата на последните спътникови данни, той се вижда като ярко светлосиньо петно в Тихия океан източно от основния японски остров Хоншу.