Аплинистът Боян Петров, който преди няколко дни изкачи с русенеца Иван Томов осемхилядника Броуд Пик,  е първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2. Зоологът от Природонаучния музей в София покори 8611-метровия връх вчера навръх 60-ата годишнина от първото изкачване на митичния връх, съобщи сайтът за алпинизъм climbingguidebg.

Двама поляци - Марчин Качкан и Януш Голомб, също са изкачили върха заедно с Петров. Очаква се официалното потвърждение от 41-годишния алпинист по-късно днес, тъй като в момента слиза към базовия лагер, където е неговият сателитен телефон.

Атаката на К2 се осъществи през нощта на 31 юли от четирима поляци, Петров и италианеца Симоне ла Тера. След като снощи всички поляци се прибраха в щурмовия лагер 4 на 7400 метра, до момента нямаше никаква информация за съдбата на Петров и Ла Тера.

Боян Петров е първият българин, който изкачва три осемхилядника в рамките на един сезон. Той попада в елитната група от малко над 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за по-малко от 100 дни.

Той вероятно е и първият инсулинозависим алпинист, който постига подобно постижение. На 21 май Петров стана първият българин, който изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), а на 23 юли заедно с Иван Томов стъпиха на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м). В кариерата си Петров има успешно изкачване и на Гаршербрум I.