Нов начин за източване на банкови карти e засечен преди голямото декемврийско пазаруване. Ловките крадци са променили мястото за монтиране на микрокамерите по банковите устройства. От полицията предупреждават, че традиционно преди коледните и новогодишните празници рязко се увеличават случаите на източване на банкови карти, съобщава Нова ТВ.
Източването на пари от банковата ни сметка става, след като откраднат данните на дебитната ни карта чрез скимиращо устройство. То записва информация от магнитната лента на картата, както и ПИН-кода. До скоро микрокамерите, чрез които се крадяха данните, се поставяха върху горната част на устройството или на входа за картата.

„Вече имаме наблюдение за двете страници на банкоматното устройство. Това автоматично означава, че при набиране на ПИН-кода върху клавиатурата хората задължително трябва да поставят възможно най-плътно свободната си ръка с цел прикриване на кода”, обясни Цветелина Рандева от МВР-Бургас.

Платките с микрокамерите се монтират за 3 минути и са почти незабележими, защото размерът им е колкото глава на карфица. За да бъдат откраднати данните от дебитната карта, са необходими не повече от 30 секунди.

От банките предупреждават, ако искаме да запазим спестяванията си, да не държим на едно място пластмасовата карта и листче, на което е записан ПИН-кодът към нея.

От полицията предупреждават, че скимиращи устройства преди Коледните и новогодишните празници се монтират най-вече в молове и големи търговски центрове, в които има струпване на хора и се налага спешно да се теглят пари.

Ако въпреки предпазните мерки установим, че някой тегли от сметката ни, е необходимо веднага да се обадим в полицията или в банката, за да бъде блокирана картата ни. Така ще може да се проследи и движението на новия собственик на данните и парите ни.