Президентът Росен Плевнелиев видя умишлен опит за спъване на държавата след проведените днес консултации на "Дондуков" 2 с лидерите на политическите сили.

След края на публичните дебати между Михаил Миков, Атанас Мерджанов, Бойко Борисов, Ивайло Московски и Менда Стоянова, Лютви Местан, Йордан Цонев, Николай Бареков, Меглена Кунева държавният глава обобщи: "Чух обвинения" – президентската институция участвала в предизборната кампания – не участва и не взема страната на ГЕРБ или на БСП. Но взема страната на пациентите, на болниците, на общините, на строителите, отчете Плевнелиев.

На констатацията, че служебното правителство трябвало да се занимава само с избори и затова нямало да му дадат и бюджет, президентът каза, че не очакват от назначавания от него кабинет да реши всички наболели проблеми на държавата, но той трябва да може при нужда, при необходимост, да сключва договори за фискална защита и финансова стабилизация.

Ако това не стане - служебното правителство единствено, което ще трябва да прави, е да реже. Ако не реализираме бюджета, това ще е съдбата на служебното правителство – да реже. Държавата ще бъде умишлено спъната. Виждам опит да бъдат завързани удобно ръцете на служебното правителство, каза още Росен Плевнелиев.

Когато видях последния театър в парламента, взех смелото решение, да реализирам този кръг от консултации. Тук няма как да се съобразявам с каквито и да е тактически и политически интереси, защото те не могат да стоят над тези на строителите, на пациентите, над финансовите, над интересите на общините, поясни още президентът. Той подчерта, че не може да разбере как може политическият подход да има надмощие над експертния, техническия. Президентът подчерта, че трябва да се вземат решения сега – в интерес на пациентите, в интерес на хората.

Апелирам, моля се да се съберат всички в НС в понеделник. До тогава да помислят и да дадат решение. Защото, ако не дадат решение, можем да стигнем до сериозни икономически последствия, смята президентът. Понеделник е последният час, заяви той. Това не е моят бюджет, той е на премиера Орешарски. За мен е важно да чуете от мен моите сериозни притеснения и разбира се да чуем решения, а не създаване на проблеми, обобщи Плевнелиев.