Утре почитаме Св. Анна като покровителка на брака, семейството, майчинството и закрилница на девиците, бременните и вдовиците. Според поверията обаче, в нощта срещу празника, която е най-дългата в годината, се извършват най-различни заклинания и прокоби - за раздяла, болест или смърт.
Нощта, предхождаща този празник, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици.

Затова едно време строго се спазвали различни забрани - жените не работели нищо, не пипали и вълна, за да не се разболеят децата и добитъка, мъжете не бивало да излизат от селото, защото по поляните играели хора самодивите и видели ли мъж - го отвличали.
Пред вратите мъжете запалвали купчинка тор, която прогонвала злите сили. Птиците се държали затворени, за да не ги примамят с магии.

Някои стопани въвеждат в къщата прасе, защото то рие напред, а това е знак, че и всичко, с което се захване човек, ще върви. Моми гадаят как ще се оженят. Вечерта преди празника засяват символично зърна в гърне, пълно с вода. Във водата слагат клонки от вишна или ябълка. Ако до Нова година семената покълнат или клонките се разлистят, това е знак за скорошна сватба.

Според църковните притчи Св. Анна е сочена за майка на Дева Мария и баба на Исус Христос. Св. Анна е потомка на известен род - Аароновия. Българската православна църква отбелязва зачатието на Света Анна на 9 декември, а нейната смърт — на 25 юли

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!".

9 декември - това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата на майка си Св.Анна. Девет месеца след това – на 8 септември -семейството било ощастливено с момиченце, пречистата Дева се родила на света - бъдещата майка на Иисус .

Именици утре са всички носещи името на Св. Анна и неговите производни (Анушка, Аника, Анелия, Анита), както и Теменужка (Нуша), и Ян(к)а.